Verenigde Naties roepen 2016 uit tot ‘International Year of Pulses’ ter promotie van het wereldwijd verbruik van peulvruchten

5 januari 2016 – De 68ste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft 2016 uitgeroepen tot ‘International Year of Pulses 2016’ (IYP), ofwel het ‘Jaar van de Peulvrucht 2016’. Overal ter wereld worden initiatieven genomen om het verbruik van peulvruchten te promoten. Ook het Belgisch Peulvruchten Comité neemt deel aan de campagne. Het is de grootste campagne aller tijden ter bevordering van het gebruik van peulvruchten. Met een eerste actie op woensdag 6 januari 2016 onder de naam #PulseFeast willen de organisatoren wereldwijd oproepen om het jaar gezond te starten met een maaltijd gebaseerd op peulvruchten. Hiertoe worden oproepen gelanceerd op verschillende sociale media onder de naam @LovePulses.

Peulvruchten kunnen bijdragen aan het oplossen van wereldwijde voedsel- en gezondheidsproblemen

Peulvruchten zijn de eetbare gedroogde zaden van vlinderbloemige gewassen zoals droge bonen, droge erwten, kikkererwten en linzen. Dit basisvoedsel wordt al meer dan 10.000 jaar gekweekt door beschavingen over de hele wereld. Ze zijn rijk aan eiwitten, vezels, vitaminen en aminozuren en dragen bij tot de verbetering van de volksgezondheid.

IYoP2016

Peulvruchten zijn niet enkel gezond, maar ook erg belangrijk voor onze voedselketen. Wereldwijd zijn er meer dan 800 miljoen mensen die lijden aan acute of chronische ondervoeding. Bovendien ontstaan er steeds meer gezondheidsproblemen die verband houden met onze slechte voedingsgewoonten. Een sterkere integratie van peulvruchten in onze voeding kan hierop een positieve invloed hebben.

Een kopje gekookte peulvruchten bevat meer dan de helft van de dagelijkse behoefte aan vezels. Als goedkoop voedsel met een laag vet- en hoog vezel- en voedingsgehalte spelen ze een belangrijke rol in de preventie en controle van diabetes en bloedarmoede en dragen ze bovendien bij tot de vermindering van hart- en vaatziekten. Ze worden eveneens vaak aangeraden aan mensen die gezond gewicht willen verliezen of kampen met een te hoge cholesterol. Bij vegetariërs zijn deze producten reeds lang ingeburgerd als uitstekende vleesvervangers. Gelet op hun voedzaam en gezond karakter vinden zij de laatste jaren ook nieuwe toepassingen, zo worden peulvruchten meer en meer verwerkt in verschillende sauzen, pasta’s en bakkerijproducten.

Goed voor mens en milieu

Peulvruchten zijn ook goed voor onze planeet. Zij hebben een lage ecologische voetafdruk en gebruiken bodembacteriën om stikstof uit de lucht te halen. Dit natuurlijke proces vervangt de noodzaak om kunstmatige stikstofhoudende meststoffen toe te voegen aan de bodem. Daardoor hebben peulvruchten maar de helft van de energie-input van andere gewassen nodig om te groeien.  Zo vragen zij ook tot de helft minder water, waardoor ze makkelijk geteeld kunnen worden in gebieden die gevoelig zijn voor droogte.  Gelet op hun natuurlijke bron van meststoffen die de bodem verrijken, spelen zij een belangrijke rol in rotatieteelt.

In vele ontwikkelingslanden worden peulvruchten bovendien gekweekt door kleinere boeren, waaronder vaak vrouwelijke landbouwers. Hun peulvruchtenoogst voorziet voor vele van hen in een extra bron van voedsel en inkomsten.

The Pulse Brand – @lovepulses – #pulsefeast

Naar aanleiding van het ‘International Year of Pulses 2016’ lanceerde de ‘Global Pulse Confederation’ de ‘Global Pulse Brand’, een merknaam die alle wereldwijde acties in de campagne ter bevordering van het verbruik van peulvruchten overkoepelt. Dit is een belangrijk onderdeel van de inspanningen van de industrie om het bewustzijn rond peulvruchten te verhogen. Het merk wordt door alle deelnemende landen gebruikt, dus ook door België. Meer informatie en enkele heerlijke recepten met peulvruchten vind je op de website http://www.pulses.org.

Met een eerste actie op woensdag 6 januari 2016 onder de titel #PulseFeast wordt een eerste keer de aandacht gevestigd op het verbruik van peulvruchten. Met deze eenvoudige actie wil het comité wereldwijd mensen aanzetten om op woensdag 6 januari 2016 een maaltijd te eten met peulvruchten als basis om zo de vele voordelen van peulvruchten in de kijker te zetten en de bewustwording te verhogen met een groot ‘peulvruchtenfeest’. Daartoe werden onder het motto ‘LovePulses’ op verschillende sociale mediakanalen pagina’s opgezet (Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest en YouTube) met recepten met peulvruchten en andere weetjes over peulvruchten.

Voor meer informatie over het ‘International Year of Pulses 2016’ en de geplande evenementen kan u terecht op http://iyp2016.org.

Het Belgisch Comité kan u bereiken via BelgianCommittee@iypbelgium.be.